ZEMİN ETÜDÜ

 

 

Sondaj yapılmadan önce jeolojik araştırma-jeofizik etüt -hidrojeolojik etüt çalışmaları yapılmalı,su sondaj çalışması için en uygun Kuyu yeri tespit edilmeli ve Kuyu İnşa ve Tatbik Projesi hazırlanmalıdır. Aksi halde sondaj için harcanacak para tamamen boşa gidebilir. Yapılacak su araması-etüt neticesinde; açılacak su kuyusu tasarımı yapılmalı;sondaj derinliği-sondaj lokasyonu-sondaj yöntemi-sondaj sırasında kullanılacak malzeme belirlenmelidir.

Su Sondaj öncesi yapılacak Su Arama Su Etüdü çalışmaları ile doğru bir Kuyu Yeri seçimi ve iyi bir sondaj tekniği ile Yeraltı suyu elde edebilirsiniz. Sondaj; su kuyusu yapımı için piyasa araştırması yaparken Sondaj Makinaları ucuz sondaj metre fiyatına değil, uzun ömürlü kuyu yapılmasına dikkat etmelisiniz.Aksi halde su sondajı çalışmanız tamamen boşa gidebileceği gibi paranızı sokağa da atmış olabilirsiniz.

Kuyu ile akifer formasyon arasında tam bir bağlantı kurmak, kuyudan mümkün olan en yüksek verimin elde edilmesini sağlamak, formasyondaki ince kum, silt ve kili temizleyerek pompanın kuyudan su çekmesini önlemek amacıyla yapılan işlemlere inkişaf denir. Kuyunun yıkanması ile kuyu duvarını sıvayan ve akifer formasyonun gözeneklerini tıkayan sondaj çamuru, yıkama ile kuyudan atılır ve formasyondan kuyuya su gelmeye başlar. Yıkama su ile yapılır. Kuyu tabanına indirilen yıkama takımından pompa ile su basılır. Yıkama takımı aşağı doğru tüm filtre boyunca hareket ettirilir ve kuyudan berrak su gelene kadar bu işleme devam edilir. Kuyunun yıkanması bitip akiferden su gelmeye başlayınca inkişaf işlemine başlanır.